Torta MANGO-JAGODA (autorski recept Nine Tarasove)
Torta MANGO-JAGODA
Recept Nine Tarasove s web-site
Recept za 2 torte 16-18cm, žele i biskvit – kalupi od 14 - 16 cm*
Kompozicija:
- Biskvit Pain de Genes od badema i limuna
- Žele od kockica jagode i manga
- Mousse od manga
- Mousse od jagode
Biskvit Pain de Genes od badema i limuna
350g badem paste**
315g jaja
100g maslaca
60g brašna
2g praška za pecivo
15g Limoncelo (ili liker od limuna)
Korica 2 limuna
Postaviti badem pastu u misker s paddle nastavkom. Izraditi ju na maloj brzini.
Jaja promješati ručno pjenačom do jednoličnosti i zagrijati u mikrovalnoj pećnici do 40-45°C.
Dodati topla jaja u badem pastu na nekoliko puta, svaki put do skoro potpunog spajanja.
Promijeniti na mikseru nastavak na pjenjaču i miksati još 15-20 minuta na srednjoj brzini.
Maslac otopiti i zagrijati do 70°C.
Brašno spojiti s praškom za pecivo, prosijati u zdjelu miksera do smjese od badema i jaja.
Dodati liker od limuna i korice limuna.
Pažljivo promiješati sa špatulom od odozgo prema dolje.
Pažljivo dodati pomalo rastopljeni vrući maslac (70°C)
Postaviti smjesu na papir za pečenje ili silikonsku podlogu i peći na 180°C 10-15 minuta.
Ohladiti.
Izrezati 4 kruga promjera 14cm (za tortu od 16 cm) ili 16cm (za tortu od 18cm).
Žele od kockica jagode i manga
200g svježe ili smrznute jagode (narezane na kockice)
200g manga bez kore narezanog na kockice
55g šećera
8g pektina
8g želatine
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Obruče u koje ćete staviti žele obložite i zategnite prozirnom folijom. Ako korisitie silikonski kalup, onda to nije potrebno.
Postaviti u tavu narezanu jagodu, dodati 30g šećera, promiješati i grijati dok ne pusti sok.
Dodati mango, promiješati.
Promiješati pektin s ostatkom šećera, dodati u voće i kuhati do vrenja uz stalno miješanje.
Maknuti s vatre, dodati nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Postaviti u kalupe promjera 14cm (za tortu od 16cm) ili 16cm (za tortu od 18cm).
Gore postaviti krug biskvita.
Smrznuti.
Mousse od jagode
175g pirea od jagode
1 limun
10g želatine
½ količine talijanske meringe (recept je dolje)
150g slatkog vrhnja 33%
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Slatko vrhnje istucite do mekanih pikova.
Pire od jagode i sok od limuna zagrijte do 60°C, maknite s vatre, dodajte nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Ohladite smjesu do 23C.
Dodajte talijansku meringu.
Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
Mousse od manga
175g pirea od manga
Sok ½ limete
10g želatine
½ količine talijanske meringe (recept je dolje)
150g slatkog vrhnja 33%
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Slatko vrhnje istucite do mekanih pikova.
Pire od manga i sok od limete zagrijte do 60C, maknite s vatre, dodajte nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Ohladite smjesu do 23°C.
Dodajte talijansku meringu.
Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
Talijanska meringa
46g vode
140g šećera u prahu
100g bjelanjka
U zdijelu za miksanje postavite bjelanjke i miksajte na srednjoj brzini.
Paralelno kuhajte vodu sa šećerom do 120°C. U tankom mlazu ulijte sirup u bjelanjke.
Miksajte dok se smjesa ne ohladi i ne postane sjajna.
SLAGANJE:
Na dno obruča (unutra stavite acetatnu foliju ili vrpce) ili silikonskog kalupa 16cm ili 18cm postaviti mousse od jagode.
Postaviti krug smrznutog želea s biskvitom, malo pritisnuti.
Postaviti mousse od manga.
Završiti drugim krugom biskvita, malo pritisnuti i poravnati dno.
Kao opcija, možete odmah staviti u kalup mousse od jagode i mousse od manga u prvi sloj i u drugi sloj (kao hrpicama).
Smrznuti.
Smrznutu tortu prekriti velourom ili glazurom. Ili velourom i glazurom.
Najbolje je glazura od bijele čokolade obojana bojilom topljivim u vodi.
Nina Tarasova predlaže još gore staviti malo tučenog ganachea od jagode i na vrh staviti dekoraciju od bijele čokolade (vidite slike na linku s web-site Nine Tarasove) - http://www.niksya.ru/?p=29243
Recept tučenog ganachea od jagode
83g pirea od jagode
10g glukoznog sirupa
95g bijele čokolade
140g slatkog vrhnja 33-35%
Zagrijte pire od jagode i glukozu do vrenja.
Prelijte preko rastopljene bijele čokolade, izradite štapnim mikserom.
Dodajte tekuće slatko vrhnje i još jednom izradite štapnim mikserom.
Ostavite u hladnjaku preko noći.
* od ovog recepta su nam ispale 2 torte 16cm i 5 individualnih torta u kalupu MORA&LAMPONE od SILIKOMARTa
**ili možete pripremiti sami:
160g šećera u prahu
160g bademovog brašna
32g bjelanjaka
Sve sastojke promiješati u mikseru s paddle nastavkom na maloj brzini.
Komentari korisnika (0)
Pomognite nam da postanemo bolji
Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?
Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!
Vaš GOURMANDISE