BOŽIĆNI STOLLEN
BOŽIĆNI STOLLEN
BOŽIĆNI STOLLEN
750g brašna
125g šećera
250g mlijeka
350g maslaca
80g svježeg kvasca
2 žličice šećera
1 mahuna vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
150g grožđica
150g marcipana
6 žlica ruma
100g blanširanih badema
50g oraha pekan
100g kandirane naranče
100g komadića jagode
korica pola limuna
¼ žličice kardamoma
¼ žličice mljevenog đumbira
¼ žličice soli
75g rastopljenog maslaca
½ čaše šećera u prahu
Postupak:
Operite grožđice, zalijte rumom i ostavite da se namaču barem jedan sat (najbolje preko noći).
Kvasac dobro povežite sa dvije žličice šećera tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite 10 minuta dok se ne počne pjeniti.
Prosijte brašno i pomiješajte sa šećerom i soli.
Stavite toplo mlijeko u smjesu kvasca i šećera, promiješajte dok se ne rastopi i ulijte u smjesu brašna. Zamijesite tijesto. Tijesto će biti poprilično kruto. Dodajte začine i sjemenke mahune vanilije ili vanilin šećer.
Dodajte maslac sobne temperature, ali dodajte ga postepeno u malim količinama. Mijesite dok ne dobijete jednolično, glatko i mekano tijesto. Ako na nekim mjestima imate još tvrdog tijesta, mijesite dok ne dobijete posve mekano tijesto. Možete zamijesiti tijesto i u mikseru sa paddle nastavkom.
Osušite grožđice. Kandiranu koricu naranče narežite na komadiće, dodajte komadiće jagode, suhe grožđice i marcipan (marcipan također podijelite na komadiće). Dodajte nasjeckane bademe i pekan orahe. Dodajte dvije žlice brašna, promiješajte i dodajte tijestu.
Mijesite tijesto, ali ne dugo jer će postati smeđe.
Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome 30 minuta.
Premijesite tijesto i ostavite još 45-50 minuta.
Podijelite tijesto na dva jednaka dijela. Oblikujte duguljasti kruh. Napravite udubljene po dužini sa dlanom, tako da podijelite tijesto 2:1 (jedan dio je širi). Nježno i bez pritiska presavijte manji dio tijesta preko većega kako biste dobili tipičan izgled stollena.
Stavite oba stollena na lim koji ste prekrili papirom za pečenje. Prekrijte i ostavite 30 minuta.
Pecite na 190˚C 70-90 minuta.
Ako vam površina počne tamniti, prekrijte limom ili aluminijskom folijom tako da sjajna strana bude sa vanjske strane.
Pečeni vrući stollen premažite rastopljenim maslacem, posipajte sa malo kristal šećera i obilato posipajte šećerom u prahu.
Gotovi stollen omotajte u aluminijsku foliju, zatim u prozirnu foliju i spremite na hladno mjesto, ali ne u hladnjak. S vremenom će stollen postati još nježniji, aromatičniji i bolji.
Zato je najbolje da ga pokušate ispeći 2 tjedna prije.
Komentari korisnika (0)
Pomognite nam da postanemo bolji
Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?
Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!
Vaš GOURMANDISE