Izvor fotografije: https://www.google.hr/search?q=how+to+wash+polycarbonate+chocolate+molds&biw=1366&bih=643&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwizg4ucnd7KAhVCFCwKHS7tCJYQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=A70mLfSz9LUklM%3A


Svi profesionalni slastičari i čokolatieri koriste polikarbonatne kalupe za praline.

Polikarbonatni kalupi su jednostavni za korištenje i Vaše praline uvijek će biti sjajne, lagano se vade iz kalupa i izbjeći ćete otiske prstiju.

 

Kako biste produžili vijek trajnja kalupa, izbjegli oštećenja, i što je jako bitno, osigurali pravilan način korištenja i lijep izgled Vaših pralina, potrebno je voditi računa o pravilnom čišćenju i održavanju.

Ako čistite polikarbonatne kalupe na pogrešan način (ako su vam ostali na kalupu tragovi kapljica vode kada se osuše, ili ogrobotine) Vaše praline mogu izgubiti sjaj, mogu se pojaviti bijeli tragovi ili nećete moći izvaditi praline iz kalupa bez da se slome.

 

Iz higijenskih razloga kalupe treba prati redovito i često koliko je potrebno, nikako “često koliko je moguće”.

Nepravilno ili prečesto pranje kalupa može oštetiti molekularnu strukturu, kao rezultat površina postaje gruba i gubi sjaj. Sintetički materijal propada, kalupi postaju krhki i lomljivi.
Voda

Preporuča se koristiti demineralizirana voda. Tvrdoća vode varira od 12 ˚fH i 35 ˚fH. Pri tvrdoći većoj od 35 ˚fH sadržaj natrijeve soli je toliko visok da dovodi do oštećenja površine kalupa, ali osim oštećenja na kalupima mogu se zadržati ostaci soli koji se kasnije vide na čokoladnom proizvodu.

Prije pranja kalupa, potrebno je maknuti ostatke čokolade sa kalupa. Ostatke čokolade možete odstraniti tako da zagrijete kalup fenom, samo budite pažljivi sa temperaturom kako je objašnjeno niže u tekstu. Nakon zagrijavanja, jednostavno obrišite čokoladu sa kuhinjskim ubrusom.


Temperatura

Temperatura bi trebala biti 60˚C i trebate ju pratiti. Više temperature mogu uzrokovati postupno hidrolitičko uništavanje polikarbonata što također dovodi do smanjene čvrstoće kalupa.

 

Deterđenti

Najbolje rezultate postići ćete korištenjem tople vode uz dodatak blago kiselog ili alkalnog deterđenta. Nakon pranja kalupe isperite destiliranom vodom.

U slučaju da ih perete u perilici posuđa, svakako provjerite koncentraciju specificiranu od proizvođača (uobičajena 0.1-1.5%) i temperatura nikako ne smije prelaziti 60˚C.

 

Sušenje

Kalupi se suše vrućim zrakom na 70-80°C (najviše 110°C). Nemojte sušiti ručnikom, jer će ostati prašina od ručnika. Stražnja strana kalupa mora biti potpuno suha kako biste spriječili vlagu u šupljinama kalupa kada ih spremite. Možete osušiti kalup sa fenom, naravno do dozvoljene temperature.

Prije korištenja, obrišite šupljine pomoću vate ili papirnatog ručnika.

 

Praktični savjet za amatere: u slučaju da niste sigurni dali ste dobro očistili svoj kalup, možete dodatno očistiti pomoću vatice koju ste namočili u medicinski alkohol (ne previše namočiti). Na ovaj način ćete očistiti moguće ostatke masnoće, nečistoća ili kamenca.

Komentari korisnika (0)

Napiši komentar

    Loše           Dobro

  Pomognite nam da postanemo bolji

Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?

Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!

Vaš GOURMANDISE

  Pošalji savjet