Aroma cvijeta naranče je popularan sastojak u sjevernoafričkoj kuhinji, možda ćete biti iznenađeni ali kada otkrijete da je iznimno popularan i u francuskim receptima.

Neke ljude odbija parfumirani okus arome cvijeta naranče, tako da je najbolje za početak probati malu količinu. Također, različiti brandovi nude različite jačine arome.

Možete pronaći dobar French eau defleur d'orange u našem web-shopu.


Aroma cvijeta naranče je destilat koji se dobije od latica cvijeta gorke naranče (poznat kao bigaradier na franscuskom). U Francuskoj , ti cvjetovi naranče beru se većinom u okolici Grasse, koja se smatra glavnim središtem cvijeća i parfema u državi. Ne samo cvjetovi naranče, već ruže, lavanda i jasmin su kultivirani i obrađeni u ovom divnom gradu koji se nalazi na zapadnim obroncima Nice.

 
Cvjetovi naranče cvjetaju u proljeće. Samo će neki snježno bijeli cvjetovi proizvesti voće, koje će dozrjeti za 6 mjeseci. Latice padaju na zemlju i brzo se beru tako da su jako dobrom stanju kada se destiliraju. Jedan od proizvoda destilacije koristi se za proizvodnju parfema, a drugi dio se koristi u kuhinji kao aroma.Kuhanje sa aromom cvijeta naranče

Tradicionalno se koristi u sjevernoafričkoj kuhinji, gdje se koristi i za slana i slatka jela, čak i za salate. U Francuskoj se većinom koristi na jugu, za regionalna jela, većinom za deserte i slastice.

Dodajte dašak delikatnog okusa u vaše deserte:

 • Umiješajte aromu cvijeta naranče u vaša tijesta za biskvite i kreme
 • Aromatizirajte palačinke
 • Dodajte u čokoladni mousse
 • Spojite sa bijelom čokoladom
 • Dodajte u voćne salate, pekmeze i voćne umake

   

  Jedan dobro poznati kruh obogaćen aromom cvijeta naranče je fougassette, koji je često poslužen kao jedan od trinaest tradicionalnih božićnih deserata u Provansi. Ovaj lagano slatkasti kvasni kruh probušen sedam puta simbolizira Isusovo lice. Tradicija nalaže kako bi se izbjegla godina loše sreće, kruh se mora lomiti rukama a ne rezati nožem.  Aroma cvijeta naranče također se koristi kako bi se lakše zaspalo. U Francuskoj  majke stave nekoliko kapi u šalicu mlijeka kako bi se lakše usnulo.

  Također se dodaje malo u šalicu čaja.
  Odlična je i za mirisne kupke! Koža će biti mekana, smiriti će vaše živce i mirisati ćete odlično.
Komentari korisnika (0)

Napiši komentar

    Loše           Dobro

  Pomognite nam da postanemo bolji

Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?

Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!

Vaš GOURMANDISE

  Pošalji savjet