Koje sastojke sadrži kvalitetna čokolada?

Što se tiče sastava čokolade, polazimo od onoga „manje je više“.

Kvalitetna tamna čokolada sadrži u pravilu 4 sastojka: kakao masu, kakao maslac, nešto šećera i emulgator sojin lecitin (uglavnom). Uz ove sastojke može se naći i prirodna aroma vanilije. Mliječna čokolada sadrži i mlijeko u prahu. 

Najbitniji sastojak je kakao masa, kvalitetna čokolada mora imati najmanje 50% kakao dijelova tj. kakao mase. 

Kakao maslac, koji je prirodna masnoća. 

Kvalitetna čokolada nikako ne sadrži biljne masnoće, uz​ nisku količinu kakao mase to vam je glavni pokazatelj kvalitete, dok se emulgatorom postiže stabilnost čokolade.

Mi u ponudi čokolade sa raznim udjelom kakaa, također imamo čokoladu u ploči i u obliku gumbića.


Fun facts

●    znanstveno ime drveta od kojeg dolazi čokolada je

Theobroma cacao, što u prijevodu znači “hrana bogova”

●    čokolada je konzumirana kao tekućina kroz 90% povijesti

●    tijekom Revolucionarnog rata vojnike su ponekad plaćali čokoladom

●    prva čokoladna tabla je nastala 1847godine

●    gledali ste film Psiho? za poznatu scenu tuširanja korišten je čokoladni sirup kao krv


Zašto jesti čokoladu?

●    čokolada se sastoji od mnogo nutrijenata, uključujući kalij, kalcij i željezo. Također sadrži B vitamin riboflavin

●    istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju čokoladu/ kakao imaju niži krvni tlak od onih koji ne konzumiraju

●    čokolada od 70% kakaa i više sadrži više antioksidansa od oraha i crnog vina

●    čokolada je prirodan antidepresiv, sadrži tryptophan koji stvara serotonin ili kako ga zovu hormon sreće


             


Mliječna Couverture čokolada Tropicana ​­ min 35% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/mlijecna-cokolada 

Čokolada dolazi u obliku gumbića, pakiranje od 2kg.

Sastav:​ kakao maslac, kakao masa, punomasno mlijeko u prahu, obrano mlijeko u prahu, šećer, sojin lecitin i aromu vanilije.


Mliječna Couverture čokolada ­ min 38% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/mlijecna-couverture-cokolada-38-kakao-min-2-5kg

Čokolada u tabli, 2,5kg.

Sastav: ​kakao maslac, kakao masa, punomasno mlijeko u prahu, šećer, sojin lecitin i aromu vanilije.


Tamna Couverture čokolada Yucatan ­ min 55% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/tamna-cokolada-55

Čokolada dolazi u obliku gumbića, pakiranje 2kg.

Sastav:​ kakao maslac, kakao masa, sojin lecitin i aroma vanilije.


Tamna Couverture čokolada Guayaquil ­ min 64% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/tamna-cokolada-64

Čokolada dolazi u obliku gumbića, pakiranje 2kg.

Sastav: ​kakako maslac, kakao masa, sojin lecitin i aroma vanilije.


Tamna Couverture čokolada Fondant extra gorki ­ min 64% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/tamna-couverture-cokolada-fondant-extra-gorki-64-kakao-min-2-5kg

Čokolada u tabli, pakiranje od 2,5kg.

Sastav: ​kakao maslac, kakao pasta, šećer, sojin lecitin i aroma vanilije.


Tamna Couverture čokolada Caraibes ­ min 72% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/tamna-cokolada-72

Čokolada dolazi u obliku gumbića, pakiranje 2kg.

Sastav: ​kakao maslac, kakao masa, nemasni kakao prah, šećer, sojin lecitin i aroma vanilije.


Bijela Couverture čokolada Absolu ­ min 35% kakaa https://www.gourmandise.hr/sastojci/cokolada-kakao/bijela-couverture-cokolada-absolu-35-kakao-min-2kg

Čokolada dolazi u obliku gumbića, pakiranje 2kg.

Sastav: ​kakao maslac, punomasno mlijeko u prahu, laktoza, šećer, sojin lecitin i prirodna aroma vanilije.





Komentari korisnika (0)

Napiši komentar

    Loše           Dobro

  Pomognite nam da postanemo bolji

Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?

Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!

Vaš GOURMANDISE

  Pošalji savjet