Pasta od badema (cca 850g)
Pasta od badema (cca 850g)
230g šećera
125ml vode
250g bademovog brašna DGF
220g šećera u prahu
1 žličica extrakta badema (po želji)
Prehrambena boja (po želji)
1-1,5 žličica ruma po želji
Postupak:
Kuhajte vodu i šećer u loncu sa debelim dnom na srednjoj vatri, miješajte dok se šećer ne rastopi. Kuhajte dok sirup ne postigne temperaturu od 112˚C („stadij mekane kuglice“ – kada kapljica vrućeg sirupa postaje mekana i elastična u dodiru sa hladnom vodom). Ostavite da se malo ohladi.
Stavite šećer u prahu i bademovo brašno u multipraktik, miksajte, dodajte vrući sirup i extrakt badema. Nastavite sa miksanjem. Smjesa će u početku biti tekuća, ali stegnuti će se hlađenjem.
Ako je smjesa previše suha, dodajte nekoliko žlica vode ili ruma i miješajte. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte šećera u prahu. Po želji dodajte i prehrambenu boju.
Kako bi pasta postala elastičnija, mijesite rukama i dodajte šećera u prahu da vam se smjesa ne lijepi za ruke. Ako je i dalje smjesa ljepljiva dodajte još šećera u prahu (isto kao dodajete brašno kada mijesite tijesto). Umotajte pastu u prozirnu foliju i čuvajte u hladnjaku najviše tri mjeseca.
Pastu od badema (marcipan) možete koristiti za:
- Izradu figurica i dekoracije
- Dodajte ju tijestu umjesto suhog voća (narežite na male kockice)
- Izradu pralina, tako da ju prekrijte sa temperiranom čokoladomKomentari korisnika (0)
Pomognite nam da postanemo bolji
Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?
Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!
Vaš GOURMANDISE