Tart Tatin Novi Dizajn
Tart Tatin Novi Dizajn
Recept za silikonski kalup 18-20cm
Punjenje:
150g šećera
20g maslaca
6-7 velikih jabuka (Golden)
Ekstrakt vanilije, korica limuna, cimet (po želji)
Crumble baza:
50g smeđeg šećera
50g brašna
50g bademovog brašna
50g hladnog maslaca
Postupak
Punjenje:
Napravite suhi karamel:
Stavite ekstrakt vanilije, koricu limuna ili cimet u lonac. Dodajte malo šećera, stavite na vatru. Dodavajte šećer u malim količinama, miješajte šećer (ne sa špatulom ili žlicom, nego vrtite u krug lonac). Na ovaj način će se šećer topiti ravnomjerno. Kada se šećer rastopi, dodajte maslac, miješajte dok ne postane homogeno. Izlijte smjesu u silikonski kalup*.
Jabuke ogulite, izvadite središnji dio, prerežite na pola, i poslažite u vertikalno u kalup, jednu do druge. Jabuke će možda biti više od kalupa – to je u redu – spustiti će se tokom pečenja. Stavite kalup u pećnicu na 170˚C 40-50 minuta. Nakon toga izvadite kalup iz pećnice i pritisnite jabuke sa tanjurom. Vratite kalup u pećnicu na još 30-40 minuta dok ne nestane sva tekućina. Izvadite iz pećnice, pritisnite sa tanjurom, ohladite, pritisnite tanjurom kako bi imali ravnu površinu i zamrznite.
Crumble:
Miješajte sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu (ili pomoću miksera uz paddle nastavak ili ručno). Omotajte tijesto prozirnom folijom i zamrznite. Smrznuti crumble naribajte i rasporedite u obruč za tart 18-20cm. Rasporedite ga tako da imate ravnu površinu, ali nikako ne pritišćite da ne promijenite strukturu crumbla. Pecite na 150-160˚C 15-20 minuta dok crumble ne dobije zlatnu boju.
Stavite smrznuti nadjev na topli crumble i ostavite da se nadjev odmrzne.
Ovaj tart poslužite topao (zagrijte u mikrovalnoj pećnici prije posluživanja) sa kuglicom sladoleda.
* možete koristiti ili veliki silikonski kalup (18-20cm) ili manje silikonske kalupe kao (polukugle)
Mi smo koristili Silikomart Professional Stone kalup (za pola smjese/recepta)
Ako koristite male kalupe, jabuke narežite na manje komade i kuhajte neko vrijeme u istom loncu gdje kuhate karamel.
Original recept je pripremila Chef Maria Selyanina http://maria-selyanina.livejournal.com/
Komentari korisnika (0)
Pomognite nam da postanemo bolji
Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?
Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!
Vaš GOURMANDISE