Torta MANGO-JAGODA (autorski recept Nine Tarasove)
Torta MANGO-JAGODA
Recept Nine Tarasove s web-site
Recept za 2 torte 16-18cm, žele i biskvit – kalupi od 14 - 16 cm*
Kompozicija:
- Biskvit Pain de Genes od badema i limuna
- Žele od kockica jagode i manga
- Mousse od manga
- Mousse od jagode
Biskvit Pain de Genes od badema i limuna
350g badem paste**
315g jaja
100g maslaca
60g brašna
2g praška za pecivo
15g Limoncelo (ili liker od limuna)
Korica 2 limuna
Postaviti badem pastu u misker s paddle nastavkom. Izraditi ju na maloj brzini.
Jaja promješati ručno pjenačom do jednoličnosti i zagrijati u mikrovalnoj pećnici do 40-45°C.
Dodati topla jaja u badem pastu na nekoliko puta, svaki put do skoro potpunog spajanja.
Promijeniti na mikseru nastavak na pjenjaču i miksati još 15-20 minuta na srednjoj brzini.
Maslac otopiti i zagrijati do 70°C.
Brašno spojiti s praškom za pecivo, prosijati u zdjelu miksera do smjese od badema i jaja.
Dodati liker od limuna i korice limuna.
Pažljivo promiješati sa špatulom od odozgo prema dolje.
Pažljivo dodati pomalo rastopljeni vrući maslac (70°C)
Postaviti smjesu na papir za pečenje ili silikonsku podlogu i peći na 180°C 10-15 minuta.
Ohladiti.
Izrezati 4 kruga promjera 14cm (za tortu od 16 cm) ili 16cm (za tortu od 18cm).
Žele od kockica jagode i manga
200g svježe ili smrznute jagode (narezane na kockice)
200g manga bez kore narezanog na kockice
55g šećera
8g pektina
8g želatine
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Obruče u koje ćete staviti žele obložite i zategnite prozirnom folijom. Ako korisitie silikonski kalup, onda to nije potrebno.
Postaviti u tavu narezanu jagodu, dodati 30g šećera, promiješati i grijati dok ne pusti sok.
Dodati mango, promiješati.
Promiješati pektin s ostatkom šećera, dodati u voće i kuhati do vrenja uz stalno miješanje.
Maknuti s vatre, dodati nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Postaviti u kalupe promjera 14cm (za tortu od 16cm) ili 16cm (za tortu od 18cm).
Gore postaviti krug biskvita.
Smrznuti.
Mousse od jagode
175g pirea od jagode
1 limun
10g želatine
½ količine talijanske meringe (recept je dolje)
150g slatkog vrhnja 33%
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Slatko vrhnje istucite do mekanih pikova.
Pire od jagode i sok od limuna zagrijte do 60°C, maknite s vatre, dodajte nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Ohladite smjesu do 23C.
Dodajte talijansku meringu.
Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
Mousse od manga
175g pirea od manga
Sok ½ limete
10g želatine
½ količine talijanske meringe (recept je dolje)
150g slatkog vrhnja 33%
Želatinu namočiti u hladnoj vodi da nabubri.
Slatko vrhnje istucite do mekanih pikova.
Pire od manga i sok od limete zagrijte do 60C, maknite s vatre, dodajte nabubrenu i ocijeđenu želatinu.
Ohladite smjesu do 23°C.
Dodajte talijansku meringu.
Na kraju dodajte tučeno slatko vrhnje.
Talijanska meringa
46g vode
140g šećera u prahu
100g bjelanjka
U zdijelu za miksanje postavite bjelanjke i miksajte na srednjoj brzini.
Paralelno kuhajte vodu sa šećerom do 120°C. U tankom mlazu ulijte sirup u bjelanjke.
Miksajte dok se smjesa ne ohladi i ne postane sjajna.
SLAGANJE:
Na dno obruča (unutra stavite acetatnu foliju ili vrpce) ili silikonskog kalupa 16cm ili 18cm postaviti mousse od jagode.
Postaviti krug smrznutog želea s biskvitom, malo pritisnuti.
Postaviti mousse od manga.
Završiti drugim krugom biskvita, malo pritisnuti i poravnati dno.
Kao opcija, možete odmah staviti u kalup mousse od jagode i mousse od manga u prvi sloj i u drugi sloj (kao hrpicama).
Smrznuti.
Smrznutu tortu prekriti velourom ili glazurom. Ili velourom i glazurom.
Najbolje je glazura od bijele čokolade obojana bojilom topljivim u vodi.
Nina Tarasova predlaže još gore staviti malo tučenog ganachea od jagode i na vrh staviti dekoraciju od bijele čokolade (vidite slike na linku s web-site Nine Tarasove) - http://www.niksya.ru/?p=29243
Recept tučenog ganachea od jagode
83g pirea od jagode
10g glukoznog sirupa
95g bijele čokolade
140g slatkog vrhnja 33-35%
Zagrijte pire od jagode i glukozu do vrenja.
Prelijte preko rastopljene bijele čokolade, izradite štapnim mikserom.
Dodajte tekuće slatko vrhnje i još jednom izradite štapnim mikserom.
Ostavite u hladnjaku preko noći.
* od ovog recepta su nam ispale 2 torte 16cm i 5 individualnih torta u kalupu MORA&LAMPONE od SILIKOMARTa
**ili možete pripremiti sami:
160g šećera u prahu
160g bademovog brašna
32g bjelanjaka
Sve sastojke promiješati u mikseru s paddle nastavkom na maloj brzini.
Komentari korisnika (0)
Pomognite nam da postanemo bolji
Da bismo mi postali bolji za vaše potrebe, podijelite vaše želje sa nama: koje proizvode želite vidjeti u našem web-shopu, koje informacije bi vam bile zanimljive, što da poboljšamo na našoj web-stranici (ako imamo nekih tehničkih poteškoča ili pismenih pogrešaka)?
Biti ćemo vam zahvalni na vašim komentarima, idejama i mišljenjima!
Vaš GOURMANDISE
Moglo bi vas zanimati
BADEMOVO BRAŠNO EXTRA-FINO, ZA MAKARONSE, BLANŠIRANO 1kg
150,00 Kn Bez poreza 120,00 Kn
GLAZURA OD BIJELE ČOKOLADE, 3 kg
322,50 Kn Bez poreza 258,00 Kn
GLAZURA U PRAHU "TRAJNI SNIJEG", 1 kg
68,75 Kn Bez poreza 55,00 Kn
GLUKOZNI SIRUP, 1 kg
42,50 Kn Bez poreza 34,00 Kn
ŽELATINA U LISTIĆIMA, tip SREBRO, 1 kg, 1800 Bloom
437,50 Kn Bez poreza 350,00 Kn
PEKTIN DGF SERVICE, 1kg
508,75 Kn Bez poreza 407,00 Kn
TOR135/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP
82,50 Kn Bez poreza 66,00 Kn
TOR160 h50/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP, promjer 160 mm, visina 50mm
97,50 Kn Bez poreza 78,00 Kn
TOR160/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP
108,75 Kn Bez poreza 87,00 Kn
TOR180 h50/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP
102,50 Kn Bez poreza 82,00 Kn
TOR180/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP
113,75 Kn Bez poreza 91,00 Kn
TOR160X160/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KVADRATNI KALUP
108,75 Kn Bez poreza 87,00 Kn
TOR180x180 h50/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KVADRATNI KALUP
102,50 Kn Bez poreza 82,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 160x45mm
93,75 Kn Bez poreza 75,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 180x45mm
95,00 Kn Bez poreza 76,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 200x45mm
97,50 Kn Bez poreza 78,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 240x45mm
121,25 Kn Bez poreza 97,00 Kn
SPREJ ZA DEKORACIJU VELOUR - TAMNA ČOKOLADA, volumen 400ml
251,25 Kn Bez poreza 201,00 Kn
SPREJ ZA DEKORACIJU VELOUR - BIJELA ČOKOLADA (IVORY), volumen 400ml
251,25 Kn Bez poreza 201,00 Kn
SPREJ ZA DEKORACIJU VELOUR - MLIJEČNA ČOKOLADA, volumen 400ml
251,25 Kn Bez poreza 201,00 Kn
OBRUČ ZA ICE CAKE, dimenzija 160x60mm
105,00 Kn Bez poreza 84,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U VODI - PLAVO, 25g
67,50 Kn Bez poreza 54,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U MASTIMA - ŽUTO, 5g
42,50 Kn Bez poreza 34,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U MASTIMA - BIJELO, 5g
47,50 Kn Bez poreza 38,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U MASTIMA - ZELENO, 5g
40,00 Kn Bez poreza 32,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U VODI - NARANČASTO, 5g
42,50 Kn Bez poreza 34,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U VODI - ŽUTO, 5g
42,50 Kn Bez poreza 34,00 Kn
PREHRAMBENO BOJILO U PRAHU TOPLJIVO U VODI - CRVENO, 5g
42,50 Kn Bez poreza 34,00 Kn
BADEMOVA PASTA 50%, BIJELA, VRHUNSKA, 1kg
131,25 Kn Bez poreza 105,00 Kn
GLAZURA U PRAHU "Trajni snijeg", 5 kg
225,00 Kn Bez poreza 180,00 Kn
GLAZURA OD KAKAA, 3kg
121,88 Kn 243,75 Kn Bez poreza 97,50 Kn
GLAZURA NEUTRALNA ROYAL SPREMNA ZA KORIŠTENJE U HLADNOM PROCESU, 7kg
225,00 Kn Bez poreza 180,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 140x45mm
82,50 Kn Bez poreza 66,00 Kn
TOR160x160 h50/1 - BIJELI TORTAFLEX SILIKONSKI KALUP
107,50 Kn Bez poreza 86,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 220x45mm
110,00 Kn Bez poreza 88,00 Kn
GLUKOZNI SIRUP, 7 kg
170,00 Kn Bez poreza 136,00 Kn
BADEMOVE LATICE, 200g
33,75 Kn Bez poreza 27,00 Kn
BADEMOVA PASTA 50%, BIJELA, VRHUNSKA, 3kg
312,50 Kn Bez poreza 250,00 Kn
GLAZURA NEUTRALNA ROYAL SPREMNA ZA KORIŠTENJE U HLADNOM PROCESU, 1kg
40,00 Kn Bez poreza 32,00 Kn
PEKTIN 325NH95, 1kg
800,00 Kn Bez poreza 640,00 Kn
PEKTIN 325NH95, 100g
87,50 Kn Bez poreza 70,00 Kn
PEKTIN DGF SERVICE, 100g
56,25 Kn Bez poreza 45,00 Kn
SPREJ ZA DEKORACIJU VELOUR - BIJELI, volumen 400ml
240,00 Kn Bez poreza 192,00 Kn
OBRUČ ZA DESERTE, dimenzija75mm, visina 50mm
87,50 Kn Bez poreza 70,00 Kn
ŽELATINA U LISTIĆIMA, tip ZLATO, 1 kg, 200 Bloom
462,50 Kn Bez poreza 370,00 Kn
OBRUČ ZA MOUSSE, dimenzija 120x45mm
76,25 Kn Bez poreza 61,00 Kn
BADEMI - SJECKANI I BLANŠIRANI, 1kg
150,00 Kn Bez poreza 120,00 Kn
ŽELATINA U PRAHU 200B, ZLATNA 1kg
255,00 Kn Bez poreza 204,00 Kn
BADEMI - SJECKANI I BLANŠIRANI, 125g
12,00 Kn 20,00 Kn Bez poreza 9,60 Kn
ŽELATINA U PRAHU 200B, ZLATNA 250g
68,75 Kn Bez poreza 55,00 Kn
BADEMOVE LATICE, 1kg
150,00 Kn Bez poreza 120,00 Kn
ŽELATINA U LISTIĆIMA, tip ZLATO, 100g, 200 Bloom
57,50 Kn Bez poreza 46,00 Kn